Background image for Skat i Grønland som dansker: Her er hvad du skal vide

Skat i Grønland som dansker: Her er hvad du skal vide

Del på:

Det er blevet mere og mere populært for danskere at tage til Grønland for at arbejde. Grønland byder på en helt unik natur og et spændende samfund, som mange danskere finder tiltalende. Eventyrlysten og lysten til at prøve noget helt nyt og anderledes, trækker mange mod det grønlandske arbejdsmarked. Grønland mangler arbejdskraft indenfor mange brancher, så der er gode muligheder for at finde et job. Men hvordan fungerer det med skat, når man arbejder i Grønland som dansker?

Når man tager arbejde i Grønland, bliver man i udgangspunktet skattepligtig til Grønland. Det betyder, at det er de grønlandske skatteregler, der gælder, og skatten betales til Grønland. Som udgangspunkt betaler man en kommuneskat på ca. 33% af sin indkomst i Grønland. Derudover betales der en landsskat på ca. 9% samt en afgift til sundhedsvæsenet. Den samlede skat ligger derfor på omkring 42-44% alt efter kommune. Til sammenligning topper den højeste kommuneskat i Danmark på ca. 28%. Så skatten i Grønland er en del højere.

Selvom skattesatserne er høje i Grønland, så er der til gengæld færre fradrag og simplere regler. Der er ikke så mange muligheder for at "optimere" sin skat, som man kender det fra Danmark. De grønlandske skatteregler er mere overskuelige og ligetil.

Selvom man er skattepligtig i Grønland, så har man stadig ret til at beholde sin fulde pensionsopsparing i Danmark. Omvendt kan man som dansker i Grønland ikke optjene pensionsret i Grønland. Hvis man flytter tilbage til Danmark igen, vil ens pension derfor være den samme, som da man rejste til Grønland. Dette skyldes, at Danmark og Grønland ikke har en fælles pensionsordning. Derfor medfører et arbejde i Grønland ingen ændringer på ens pensionssituation eller pensionsopsparing i Danmark.

For nogle typer arbejde i Grønland gælder der særlige skatteordninger. Hvis man fx arbejder på en råstofvirksomhed, kan man komme ind under Trepartsreglerne. Det betyder, at man kun skal betale en skat på 27% i Grønland. Til gengæld fraskriver man sig nogle sociale ydelser og pensionen optjenes som sagt heller ikke i Grønland. Disse særaftaler gør det mere attraktivt at arbejde indenfor råstofindustrien i Grønland.

Hvis man arbejder i Grønland i en kortere periode, kan det også være, at man i stedet bliver skattepligtig i Danmark. Det afhænger af ens arbejds- og opholdssituation. Oftest vil man dog blive skattepligtig i Grønland, hvis opholdet varer mere end 6 måneder. Her er det vigtigt at undersøge reglerne nøje, så man ikke ender i en situation, hvor man bliver dobbeltbeskattet både i Danmark og Grønland.

Når årsopgørelsen fra Skattestyrelsen kommer hvert år, vil den kun indeholde indkomst og fradrag fra Danmark - ikke fra Grønland. Man skal selv indberette sin Grønland-indkomst til de grønlandske skattemyndigheder. Hvis man har betalt for meget i skat i Grønland, kan man dog få refusion fra Danmark. Her kan det godt være lidt besværligt at finde ud af, om man betaler den korrekte skat - især i det første år i Grønland.

Samlet set er skattereglerne mere simple i Grønland end i Danmark. Der er færre fradrag at holde styr på og reglerne er mere gennemskuelige. Men skatten er til gengæld højere, især kommuneskatten som udgør den største del. Selvom lønningerne i nogle brancher også er høje i Grønland, skal man være indstillet på, at en stor del af indkomsten går til skat i Grønland.

Udover de økonomiske aspekter, er der også andre ting man skal være opmærksom på, når man arbejder i Grønland. Kulturen er fx meget anderledes end i Danmark, og der kan være nogle normer og uskrevne regler på arbejdspladserne, som tager tid at vænne sig til som dansker. Sproget kan også være en udfordring, da man mange steder kommer til at arbejde på grønlandsk eller engelsk. Og det kan kræve en ekstra indsats at falde til og blive en del af et grønlandsk arbejdsfællesskab.

By Hireme.gl

01 / 10 / 2023

Læs også

Background mountains

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Bliv en del af fremtidens arbejdsmarked og skil dig ud fra mængden ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev på hireme.gl. Vi sørger for at holde dig opdateret om de mest spændende jobåbninger og hjælpe dig med at finde dit drømmejob før andre kandidater får chancen.

...